English | Ελληνικά

Responsive Web Design

Πίσω στο blog

Δημοσιεύθηκε την 29/1/15

Responsive Web Design

Το Responsive Web Design είναι μια σύγχρονη τάση στον τομέα της κατασκευής ιστοσελίδων και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Πρόκειται για μια προσέγγιση ανάπτυξης ιστοσελίδων που δημιουργεί δυναμικές αλλαγές στην εμφάνιση μιας ιστοσελίδας, ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης και τον προσανατολισμό της συσκευής που χρησιμοποιείται για την προβολή της. Το Responsive Wed Design είναι η τέχνη του σχεδιασμού «έξυπνων» ιστοσελίδων για ένα φάσμα από συσκευές, ώστε να υπάρχει μια βέλτιστη εμπειρία για κάθε χρήστη του Διαδικτύου σε κάθε δυνατό μέγεθος.

Οι κατασκευαστές και προγραμματιστές ιστοσελίδων πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι δημιουργίες τους φαίνονται και δουλεύουν εξίσου καλά τόσο σε κινητές συσκευές, όσο και σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Οι τεχνικές προγραμματισμού που χρησιμοποιούν δίνουν «ευελιξία» στα διάφορα δομικά στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως εικόνες, βίντεο, μενού, κ.ά., ανάλογα με την ανάλυση της οθόνης. Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι χρήστες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, φορητών υπολογιστών, tablets και smartphones. Το γεγονός αυτό αύξησε την ανάγκη χρησιμοποίησης της μεθόδου Responsive Wed Design όχι μόνο για μια απλή ιστοσελίδα, αλλά και για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, καθώς πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν tablet ή smartphone για διαδικτυακές αγορές.


Πλεονεκτήματα του Responsive Wed Design:

  • Συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης, χρησιμοποιώντας ένα URL.
  • Παρέχει πλήρη αναφορά των επισκέψεων της ιστοσελίδας για διαφορετικού είδους συσκευές.
  • Η συντήρηση του περιεχομένου, αλλά και η τεχνική συντήρηση της ιστοσελίδας είναι ευκολότερη και οικονομικότερη, αφού πρόκειται για μία ενιαία σελίδα και όχι για πολλαπλές σελίδες.
  • Όλοι οι χρήστες έχουν την ίδια εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα, προσαρμοσμένη ωστόσο στις ανάγκες και δυνατότητες της εκάστοτε οθόνης.