English | Ελληνικά

Ασφαλείς online αγορές

Πίσω στο blog

Δημοσιεύθηκε την 11/11/14

Ασφαλείς online αγορές

Ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί κάποιος σε μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας πραγματοποιούνται online αγορές διαφόρων ειδών. Στις μέρες μας τα ηλεκτρονικά καταστήματα όλο και αυξάνονται και προσφέρουν χιλιάδες προϊόντα. Κατά συνέπεια όλο και περισσότεροι είναι και οι χρήστες των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Πλέον οι εταιρίες κατασκευής ιστοσελίδων φροντίζουν για την ασφαλή σχεδίαση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Παρακάτω δίνονται 6 συμβουλές για ασφαλείς αγορές μέσω Διαδικτύου:


Ελέγξτε το ηλεκτρονικό κατάστημα

Διεξάγετε έρευνα πριν αγοράσετε από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με το οποίο δεν έχετε ξανακάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πριν από την καταχώρηση οποιασδήποτε πληροφορίας, θα πρέπει να επαληθεύσετε την ιστοσελίδα και την εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων που τη σχεδίασε.

Αναζητήστε την κλειδαριά

Να κάνετε online αγορές από μια ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί από μια εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων που χρησιμοποιεί SSL (Secure Sockets Layer) κρυπτογράφηση ή άλλες τεχνικές ασφαλείας. Θα καταλάβετε αν μια ιστοσελίδα έχει SSL αν το URL του ξεκινάει με https:// (αντί για http://). Εμφανίζεται ένα εικονίδιο κλειδαριάς στη γραμμή κατάστασης στο κάτω μέρος του φυλλομετρητή (browser), ή ακριβώς δίπλα από το URL στη γραμμή διευθύνσεων.

Προστατέψτε τα προσωπικά σας στοιχεία

Όταν πραγματοποιείτε μια αγορά στο Διαδίκτυο, να είστε ενήμεροι για το είδος των πληροφοριών που συλλέγονται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Να θυμάστε ότι το μόνο που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της παραγγελίας, είναι να συμπληρώσετε τα απαιτούμενα πεδία, σε μια φόρμα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Πριν την εισαγωγή προσωπικών ή οικονομικών πληροφοριών, ελέγξτε την πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.

Ελέγξτε τις συναλλαγές

Συνδεθείτε στο Διαδίκτυο και ελέγξτε τις συναλλαγές της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας. Βεβαιωθείτε ότι δε βλέπετε τυχόν ψευδείς επιβαρύνσεις.

Χρησιμοποιήστε ασφαλείς τρόπους πληρωμής

Οι πιστωτικές κάρτες είναι συνήθως η ασφαλέστερη επιλογή για αγορές online, επειδή επιτρέπουν στους χρήστες ενός ηλεκτρονικού καταστήματος να ζητήσουν μια πίστωση/επιστροφή από τον εκδότη, αν το προϊόν δεν έχει παραδοθεί ή δεν είναι αυτό που είχε παραγγελθεί. Επίσης, σε αντίθεση με τις χρεωστικές κάρτες, οι πιστωτικές κάρτες συνήθως έχουν ένα όριο για το χρηματικό ποσό που ο κάτοχος είναι διατεθειμένος να καταβάλλει. Χρησιμοποιήστε online υπηρεσίες πληρωμής όπως το PayPal. Διατηρεί τις πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας αποθηκευμένες σε έναν ασφαλή διακομιστή και μπορείτε να κάνετε αγορές στο Διαδίκτυο χωρίς να αποκαλύπτετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Αποφύγετε υπολογιστές σε δημόσιο δίκτυο

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε υπολογιστές σε δημόσιο δίκτυο για να κάνετε αγορές στο Διαδίκτυο. Σε περίπτωση που χρειαστεί, απλά να θυμάστε να αποσυνδεθείτε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή συνδεδεμένο σε δημόσιο δίκτυο, ακόμα κι αν απλά κάνατε έλεγχο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.